Ja
fa trenta-nou anys que la Teresa em va iniciar en aquesta tradició del seu
poble. Des d'aleshores, només un parell de vegades hem fallat, obligats per
circumstàncies familiars. Reconec que hi va haver un temps, ja fa uns quants
anys, que em sentia cansat de repetir cada any el mateix, i els símptomes
d'avorriment em feien dubtar una mica, però des de fa bastant de temps, he sabut
recuperar l’esperit més entranyable d’aquests dies, potser des de que tornem a
compartir sostre i festa amb les filles i la part de la família que ens és més
propera. Un esperit que va més enllà dels tambors i bombos, de sortir a tocar
al “romper la hora”, a les processons i a l’acabar dissabte al migdia, doncs
malgrat aquesta és el nexe i el motiu principal de la festa, hi ha molt més del
què gaudir en aquests dies suposadament sants. És cert que la meva manca de
sentiment religiós, m’aparta bastant del fervor que molts dels que surten a
tocar, deuen sentir en participar de tots els actes. A mi m’arrela la part de
simple tradició, que sense cap mena de dubte jo valoro de manera molt diferent
a la que ho fan els altres. Però com deia, hi ha quelcom més en tot aquest
seguit de rituals, que m’atrau de forma més poderosa i que en el seguit dels
anys s’ha anat aferrant a la meva percepció més íntima. No sé si sabré
definir-ho amb paraules massa clares, però m’agrada anar a Calanda a participar
d’un seguit de costums que any rere any, configuren un guió que no per repetit,
deixa de ser atractiu i fins i tot emocionant. Els primers dies de la setmana,
obrir la casa, recuperar l’escalfor de l’habitacle que ha estat tancat tantes
setmanes; la preparació dels menjars que tant la Teresa com la nostra filla
Glòria, volen mantenir amb la màxima fidelitat al que havien estat en temps
dels avis, els pastels “de pimiento y tomate” i el de bacallà, els “pastelillos”
de tonyina, els ous farcits, la macedònia, tot plegat amb els signes del que en
el seu temps eren àpats de quaresma. També l’arribada de la Carme, el Joan i la Mariona; del Manolo, la Nieves,
l'Alicia i la Sabina An, el dijous a la tarda, i de la Marisa i el Jose
des de Zaragoza, omplint la casa de veus i corredisses... l’estrena de tambors, com a simples espectadors a la processó
nocturna del dijous, etc. I després, les converses familiars al voltant de la
taula, que enguany amb les petites de casa han adquirit un monopoli diferent,
els fruits secs per entretenir el pas de la llarga processó del capvespre de
divendres, el vermut i la carn a la brasa del dinar del dissabte, un cop ja s’han
acabat els tambors i les restriccions alimentàries... uf!!! Tantes i tantes
coses que configuren una amalgama tan plena de sensacions, que repeteixo, cada
any em semblen encara més enriquidores. I que per molts anys en puguem
gaudir!!!
Tal com ho expliques,donen ganes d'apuntar-se...
ResponEliminaAmigo querido,
ResponEliminaEntrañable, encantador recorrido por estas fiestas de “tambores y bombos” que para mí también se han convertido en icono y seña de identidad de nuestra, por fortuna, yo al menos me siento privilegiado por ello, amistad. Como siempre es un placer leerte, recorrer de tu mano esas tierras para mí aún ignotas, y leer tus crónicas sobre vuestra Semana Santa en Calanda, son ya parte de mi ritual vital en estas fechas.
Uy, uy, yo quisiera probar esos pasteles de pimiento y tomate, o los de bacalao, a esta hora del mediodía se me está haciendo la boca agua.
Tanto gozo provoca en mí tu relato que yo también quiero entonar contigo la última frase del mismo: ¡Y que por muchos años podamos disfrutar!